Festival Domaša Fest prinášal zábavu, prácu a peniaze. Prečo odišiel preč?

  • PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
NajhoršíNajlepší 

Článok obsahuje video. Podarilo sa nám získať zmluvu o prenájme lúky medzi obcou Holčíkovce a organizátorom v minulosti najväčšieho festivalu Prešovského kraja Summer Domaša fest. Chcete vedieť, koľko peňazí obec získavala z festivalu a ako je na tom dnes?



Obľúbený letný festival Summer Domaša Fest sa na Domaši tento rok nekonal a definitívne sa presťahoval na Zemplínsku Šíravu. Organizátori ho organizovali v štyroch letných strediskách po celom Slovensku a odišiel iba z Domaše.

Na jednom z posledných ročníkov Peter Nagy uviedol skladbu "Spievaj tak, ako by to bolo posledný krát" ( video v závere článku ) Vtedy ešte nikto netušil, že obľúbený festival opustí po deviatich rokoch Domašu a že to bude naozaj posledný krát. Skoro 20 tisíc ľudí prišlo o zábavu a ľudia z regiónu o príležitostnú prácu.


Prečo je tomu tak a o aké peniaze prišla obec Holčíkovce pod vedením starostu Michala Flešára?


Príbeh piaty ( predposledný )

 

História festivalu

Séria festivalov SUMMER FEST štartovala každoročne na Domaši druhý júlový víkend už od roku 2004. Prvý ročník bol za výraznej podpory vranovskej spoločnosti Life Line. Festival naberal na sile a posledné ročníky navštívilo približne viac ako 20 tisíc ľudí.


Prešovský kraj s odchodom festivalu prišiel o svoj najväčší festival. S festivalom však odišli z regiónu aj pracovné miesta a zábava pre ľudí.


Ak vezmeme v úvahu, že 20 tisíc ľudí na Domaši v priebehu troch dní minulo približne 10,- EUR, tak pokojne môžeme konštatovať, že región Domaše prišiel o približne 200 tisíc EUR. To však nie je všetko, o prácu takto prišli ľudia z regiónu, hotely aj reštaurácie, ktoré zamestnávajú aj ľudí z miestnych dedín.

 

Odchod festivalu poškodil aj Domašu ako celok, pretože bola prostredníctvom tohto podujatia  propagovaná v elektronických médiách prakticky celé leto.

 

Koľko dostávala obec od organizátora festivalu?

Získali sme zmluvu, medzi obcou a organizátorom. Za prenájom lúky a náklady spojené s uprataním platil obci organizátor festivalu sumu vo výške 6.700,- EUR.

 

Dôkaz zmluva:  zmluva-festival.pdf [ 749.43 KB ] 

 

Veľmi zaujímavé číselné porovnanie

Chceli sme porovnať, aké mali Holčíkovce celkové príjmy z rôznych prenájmov a poplatkov v rokoch, keď sa festival SUMMER FEST konal a ako tomu bolo po tom, čo festival obec v roku 2012 opustil. Porovnanie je veľmi zaujímavé a čísla hovoria úplne za všetko.


Starosta obce Holčíkovce Michal Flešár po dlhej dobe a pod hrozbou pokút konečne odpovedal na otázku, ktorá zaujíma asi každého.


Otázka znela: Koľko Vaša obec Holčíkovce vybrala na poplatkoch, alebo na prenájmoch majetku v rekreačných oblastiach, ktoré pod obec Holčíkovce patria od roku 2002 do roku 2013? Žiadame Vás o uvedenie údajov za jednotlivé roky.


Tabuľka, koľko obec inkasovala

ROK

SUMA

2004

207.718,- SKK

2005

383.265,- SKK

2006

381.670,- SKK

2007

440.900,- SKK

2008

453.515,- SKK

2009

26.685,- EUR

2010

28.774,- EUR

2011

25.190,- EUR

2012

7.128,- EUR


Poznámka k tabuľke: V roku 2012 sa už festival konal v obci Nová Kelča. Pozrite si výpadok v príjmoch pre obec z rekreačnej oblasti po odchode festivalu. Výpadok vo výške skoro 18 tis. EUR hovorí úplne za všetko. S festivalom odišli peniaze, ľudia a pracovné príležitosti.


Dôkaz – tabuľka zaslaná starostom:  prijmy-z-domase.pdf [ 130.46 KB ]  

 

Prečo festival odišiel? Idú tam, kde ich chcú

Festival pôsobil v ďalších 4 lokalitách na Slovensku a odišiel iba z Domaše, čo je podľa verejnosti zodpovednosť hlavne miestnej samosprávy v obci Holčíkovce, pretože takéto podujatie nedokázala na svojom území udržať.

 

Pozícia organizátora festivalu, ktorý má dlhoročnú históriu a jedná sa o celoslovenskú festivalovú sieť je totiž omnoho silnejšia, ako by sa mohlo zdať.

 

Prečo by mali prekonávať prekážky, keď inde ich vítajú s otvorenou náručou? Veď každému je predsa jasné, že takýto festival prináša so sebou viac pozitív, ako negatív. Práca pre ľudí z regiónu a zábava pre všetkých. Samozrejme by sme mohli menovať ďalšie. 


Pozri archívne foto z festivalu: http://archiv2011.domasafest.sk/


Čo by mal urobiť starosta Holčíkoviec?

Mal by ísť doslova „uprosiť“ organizátora festivalu, aby prehodnotil svoje rozhodnutie a vrátil sa na budúci rok na Domašu. Čísla, ktoré poskytol sám starosta totiž hovoria veľmi jasnou rečou. Ako chce nahradiť výpadok príjmov? Zvýši chatárom dane? Zavedie poplatky aj za dýchanie, alebo ako?


Ak by festival skončil, bola by to iná vec. Ale on odišiel na Šíravu a nejaký dôvod na to predsa byť musel.


Ak si starosta myslí, že on je nejaký „LUMEN“, za ktorým budú ostatní chodiť a prosiť sa mu, tak je na veľmi veľkom omyle. Festival z Domaše odišiel počas jeho pôsobenia vo funkcii starostu a je to preto aj jeho vizitkou a veľkou hanbou.

  

Peter Nagy na Domaša Summer feste

spieva skladbu "Spievaj tak, ako by to bolo posledný krát"

Vtedy ešte nikto netušil, že festival opustí Domašu.




Už zajtra prinesieme posledný príbeh zo série. 


Vyjadrite svoj názor v ankete. Myslíte si, že hlavný úpadok na Domaši zapríčinila miestna samospráva v okolí Domaše? 

Cykloturistika

Rybolov

Vodné športy

uvod3