Vianočné BOBÁĽKY

bobalky.jpgNeodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu na východe Slovenska sú "bobáľky". Bobáľkam z kysnutého cesta v minulosti pripisovali ľudia silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku. Na BOBÁĽKY 500g potrebujeme: polohrubú múku, asi 2,5 dcl mlieka,1dcl oleja,1 vajce, trošku soli a 20g kvasníc.
Kvások:20g kvasníc zasypať dvomi  lyžicami práškového cukru(môže byt aj kryštálový), premiešať, pridať 1 dcl teplého mlieka a dve lyžice múky - prikryť obrúskom a nechať podkysnúť. Spracovať s múkou, vajíčkom, olejom, mliekom a soľou na vláčne cesto. Posýpať múkou a nechať vykysnúť. Potom vyklopiť na dosku,urobiť valček, pokrájať ho na 3-centimetrové bobáľky.

Položiť na vymastený plech, nechať ešte asi 20min vykysnúť a v horúcej rúre upiecť. Vychladnuté dobre uzavreté sa môžu skladovať na chladnom mieste 1mesiac.Potom sa zalejú vriacou vodou a nechajú zmäknúť (dajú sa dobre zmäknúť aj v mikrovlnke). Vodu zliať a posýpať bobáľky 150g zomletého maku, poliať asi 1 dcl prevareného mlieka, v ktorom sa rozpustí lyžica masla a asi tri lyžice medu. Podľa chuti sa môžu ešte osladiť cukrom. Namiesto maku môžme dať, aj tvaroh, alebo kyslú kapustu.